Truc met dividenden bezorgt Belgische schatkist zware klap

De complexe aandelenconstructies ‘cum-cum’ en ‘cum-ex’ zijn jaren onder de radar gebleven. Ze zouden de Belgische staatskas honderden miljoenen tot zelfs miljarden euro’s hebben gekost. Dat blijkt uit de CumEx Files 2.0, een nieuw onderzoek van journalisten en wetenschappers.

 

Bij de Belgische fiscus gingen zes jaar geleden de alarmbellen af. Het Verenigd Koninkrijk waarschuwde eind 2015 voor aandelenconstructies die de Belgische staatskas zeker honderden miljoenen kostten. De constructies hadden ook al de Duitse, de Deense en andere Europese staatskassen ettelijke miljoenen lichter gemaakt.

Via ‘cum-exconstructies’ was onze fiscus bestookt met aanvragen voor terugbetalingen van roerende voorheffing op dividenden. De Amerikaanse pensioenfondsen die de belastingen terugvorderden, waren niet eens echte pensioenfondsen. Ze schoven met aandelen van Belgische beursgenoteerde bedrijven van het ene fonds naar het andere, om voor dezelfde pakketten meerdere terugbetalingen te krijgen.

 

Cum-exconstructies

Het Brusselse parket is klaar met een van de drie onderzoeken die het opende naar de cum-exconstructies, die onze staatskas tussen eind 2012 en 2015 in totaal 201,5 miljoen euro kostten. In het dossier met de North Channel Bank, een Duitse bank die meerdere pensioenfondsen als klanten had en die al een akkoord met de fiscus bereikte, dagvaardt het parket nog acht personen voor de strafrechter. Dat bevestigt parketwoordvoerder Martin François aan De Tijd.