Leden eisen heropstart ‘frauduleus’ cryptoplatform Vitae

De Belgische staat moet op 8 november voor de rechter komen: 18.000 gebruikers van het door justitie geblokkeerde cryptoplatform Vitae willen weer toegang tot hun munten. Het gerecht noemt Vitae een piramidespel. De leden vinden het een investering in een betere wereld. 

‘Sluit je bij ons aan, en maak een verschil, dat is vandaag hard nodig.’ Met verhalen over een betere wereld met minder armoede ronselden twee Antwerpenaren in 2019 leden voor hun nieuwe platform: Vitae. Een sociaal netwerk zoals Facebook, maar dan eerlijker, gekoppeld aan een cryptomunt. Vitae zou geen winst maken door de verkoop van gebruikersdata aan adverteerders, zoals Facebook en aanverwanten. De leden zouden zelf geld kunnen verdienen door likes te scoren.


 

De essentie

Leden betalen maandelijks 199 dollar om het platform te mogen testen. Betalend lidmaatschap is niet verplicht, maar het levert voordelen op, zoals extra functionaliteiten. Een klant koopt eerst vitae-crypto’s, die vervolgens worden omgezet in punten. Die punten kan je inzetten om posts te delen. Dat kost 0,1 unit. Als je een like of share ontvangt, leverde dat 0,2 of 0,3 units op. Het aanbrengen van nieuwe leden bracht ook units op. De units in je digitale wallet kon je dan, op een later moment, weer omzetten in vitae-munten.