Klanten van geblokkeerd cryptoplatform eisen schadevergoeding van Belgische staat

Eind juni haalde het federaal parket Vitae.co en Vitaetoken.io, het socialemediaplatform en de website achter de cryptomunt Vitae, offline. Daarbij werd een grote hoeveelheid cryptomunten in beslag genomen. Een groep Belgen die schuilgaat achter Vitae wordt verdacht van een internationale piramidefraude, waarbij wereldwijd tientallen miljoenen dollars zouden zijn opgehaald.

De leden van Vitae zijn nooit één euro of dollar kwijtgespeeld voordat het systeem werd geblokkeerd door de Belgische justitie.

De website Vitaetoken.io had meer dan 200.000 gebruikers. Ongeveer 18.000 leden van Vitae hebben nu de Belgische advocaat Hans Van de Wal onder de arm genomen. Een tiental van hen, onder wie Belgen, Nederlanders en een Duitser, neemt daarbij het voortouw.

Van de Wal zal volgende week de Belgische Staat dagvaarden, omdat de leden menen dat 'Vitae geen fraudesysteem was' en dat ze 'nooit één euro of dollar zijn kwijtgespeeld voordat het systeem werd geblokkeerd door de Belgische justitie'.

'Ik vind het vreemd vast te stellen dat het eigendomsrecht van deze mensen afgenomen of ingeperkt wordt op basis van misdrijven die naar men beweert door andere mensen werden gepleegd', argumenteert meester Van de Wal. 'Zelf zijn zij niet bestempeld als verdachte. Het is alsof er bij een woninginbraak niets wordt gestolen, maar men vervolgens 'in het belang van het onderzoek' de volledige inboedel van de slachtoffers in beslag neemt.'

Half september stuurde meester Van de Wal een ingebrekestelling aan de Belgische staat, maar er volgde geen reactie. Daarom zal hij volgende week de staat dagvaarden.